koje vrste kutija za niskotonce postoje ?

Postoje 3 neke vise osnovnije kutije a to su: 1. Sealed (zatvorena) 2. Vanted (otvorena) 3. Bandpas (kombinacija kutija, zatvorena-otvorena, otvorena-otvorena)

1. Zatvorena kutija


Zatvorena kutija je najjednostavnija za izradu i za proračun. Zatvorene kutije su takve koje nemaju na sebi niti jedne rupe gdje bi zrak mogao strujati. Kod takvih kutija postoji strujanja i izvana i unutar kutije a posto je kutija zatvorena ona strujanja koja su iznutra ne izlaze van tako da zvuk proizvodi isključivo membrana zvučnika. Takve vrste kutije su obično dosta tise od bass reflex kutija i zato se takve kutije ne koriste za SPL natjecanja.
No ipak u ovakvim kutijama je zvuk čišći i basa je precizniji ali i tisi no to pogoduje za slušanje nešto tipa techna, partijane, rocka i sl gdje bassevi neidu duboko i ne traju dugo već uglavnom jako kratko tj neki djelić sekunde sto se inače zove kick bass . Takve kutije obično neidu nisko ali zato Woofer može podnjeti vise snage zbog stvaranja kompresionog zraka unutar kutije koji onemogućava brzo gibanja woofera tj wooferu stvara otpor tako da Woofer teško postiže svoj maksimalni pomak membrane.




2. Otvorena kutija
Vrlo dobra kutija za visoko izrazen pritisak u automobilima. Inace te kutije imaju tube tj portove cije dimenzije obicno zavise o parametrima samih woofera. Obicno za jednu prosjecnu 30tku se uzima kao prosjek jedan port sirine tj promjera 10 cm dužine do 30 cm no to ovisi od woofera do woofera pa tako neki wooferi koji mogu izbaciti vecu kolicinu zraka zahtjevaju vece portove recimo 2x10 cm ili jedan od 16 cm. Obicno jedna 10tka bi bila optimum pa tako i neka kutija od 60litar za 1 30tku. Za točan izracun bi bilo najbolje koristi jedan od ovih programa(bas box , winisd) . WinISD je dobar za pocetnike i ima malo Mbajta pa se može skinuti s neta. Kod otvorenih kutija postoje isto prednje i stražnje strujanje, no ovdje posto postoji rupa to stražnje strujanje izlazi van pa se spaja sa prednjim strujanjem i s tim portom se upotpunjuje zvuk ili se tunira tj pojacava na nekim frekvencijam. Duzina porta je usko povezana s frekvencijom pa tako ako je port duzi frekvencija kutije ce biti niza a isto tako ako ce port biti krače vrekvencija ce biti viša. Obično kod takvih kutija se uzima prosjek negdje da kutija svira najjače oko 50Hza pa su obično portovi srednje duzine. Jos moram napomenuti da duzina porta ovisi i o samoj širini p a tako su te 2 dimenzije proporcionalno poveznaje. Sto je port uzi to je i njegova duzina manja. No kod takvih isprobavanja treba koristiti najbolje WinIsd koji ce prikazi brzinu strujanja zraka iliti Ťvent machť koji obavezno mora biti ispod 16 jer ako je vise onda se čuje strujanje zraka iz porta sto u nekim slučajevima nije ugodno za slušanje. Takve kutije su obično pogodne za db drag natjecanja jer imaju veliku iskoristivost, wooferima nije potrebna velika snaga da bi mogli biti glasni. U ovim kutijama wooferi mogu postići maximalni pomak membrane ali vrlo lako mogu i izgorjeti. Zvuk iz ovakvih kutija je obično dosta dublji a ako hoćete možete napraviti da bude i visok a možete isto tako da bude xtremno dubok jer litražom kutije i odabirom porta možete stvoriti sve sto zaželite. Ovakav setup se obično koristi za rnb, rap i slične stvari koje idu jako duboko i čiji bas traje i po par sekundi kad udari. Zvuk nije toliko precizan i obično se ne čuje za ove ostale stvari tako lijepo ali za one koji slučaju duboko ovo je pravi izbor. Obično takve kutije znaju biti i do duplo veće od zatvorenih.




3. Bandpas kutija
Možda cak i najbolja kombinacija tj izbor, ali kod takvih kutija obično se ne vidi Woofer već postoje plexiglass koji omogućuje pogled na Woofer. No taj plexi opet proteze za sobom dosta stvari kao sto je skupoća i upitna kvaliteta materijala za zvučnu instalaciju. Takve kutije su obično sa 2 komore od kojih je jedna otvorena a druga zatvorena ili pak gdje su obje zatvorene. Najveći problem kod takvih kutija je pogoditi litražu i port jer su jako osjetljive i na najmanja odstupanja pa se obično takve kutije ne prakticiraju. Ali naravno kada se takva kutija pogodi u mm onda je to pravi zvuk koji je dosta linearan. Kod takvih kutija je jedan od većih problema sto se distorzija jako teško zamjećuje tj gotovo se ne zamjećuje pa bi prije svakog slušanja za one xtremne trebalo sve to lijepo podesiti na osciloskop jer ako Woofer ode u distorziju a vi to ne čujete. Zvučnik ce raditi jedno vrijeme i pregoriti. Inače takve kutije su jako dobre za zvuk samo je problem u konstrukciji...

I was born free but now I´m expensive hehehe :)

No comments: